ЕУРОВЕНТ ЕУ

Збогатена колонија, системи за слоеви

Со имплементирањето на системот за колонија на ЕУРОВЕНТ ЕУ е обезбедено се што е потребно за производство на високо квалитетни јајца. Две најважни предности се максималната хигиена и најдобра можна безбедност на производите. Ова значи совршена основа за профитабилно, високо квалитетно производство на јајца.

Системот ги исполнува условите

 • Најмалку 750 см2 површина на колонија по кокошка со корисна површина од 600 см2
 • вкупната површина на колонијата е не помала од 2000 см2
 • висина на колонијата не помалку од 45 см
 • не помалку од 12 см должина преку кокошка;
 • секоја кокошка има пристап до најмалку два системи за вода
 • обезбедено гнездо и легло
 • секој оддел е опремен со уред за скратување на ноктот
 • наклонот на подот не надминува 14% или 8 °
 • ширина на патека не помалку од 90 см
 • минимално растојание од 35 см помеѓу подот од штала и долниот дел.

Главни предности

 • висока технологија
 • високи перформанси за положување
 • чисти јајца
 • минимален удел на испукани јајца (ширина на јајца од 115 мм ширина)
 • здрави кокошки
 • ниска стапка на смртност
 • добра конверзија на добиточна храна
 • висока функционална сигурност на сите системи на снабдување и отстранување (добиточна храна, вода, појаси од јајца, легло, отстранување на ѓубриво)…
 • Колонијата се состои од лизгачки решетки што лесно можат да се отворат за да ги преместат кокошките
 • сите жични решетки се обложени со цинк-алуминиум за висока заштита од корозија
 • решетката на долната жица има големина на решетката од 1 x 1,5 и наклон од само 12% или 7 ° и се потпира на жици за затегнување, што гарантира одличен квалитет на јајцето
 • Вентилацијата на појасот на ѓубриво (опционално) го прави оптималното сушење на ѓубриво што ги одржува минималните емисии на амонијак во штала и произведува суво ѓубриво кое може да се шири и да биде стабилно во зачувување.

Системи за собирање јајца

Системите за собирање јајца играат важна улога во успешното управување и сортирање по слоеви на јајца, при што ги исполнуваат и највисоките стандарди.

 • намалено време и трошоци за работна сила
 • оптимален квалитет на јајца, т.е. почисти јајца
 • точна пресметка на вкупниот број произведени јајца по ниво, ред или куќа.
 • нежен транспорт на јајцата
 • висока функционална сигурност
 • лесно ракување

Голем капацитет за собирање, само минимални барања за одржување

Лифтот EggCellent дизајниран од Big Dutchman се одликува со голем капацитет за собирање и со минимални системски прилагодувања. Се разбира, тоа исто така обезбедува се што е потребно за безбеден транспорт на јајца. Од надолжниот појас, јајцата се пренесуваат на подвижна лента, од каде што потоа се префрлаат на ланецот.

 • голем капацитет за собирање до 9,000 јајца на час и по лифт
 • истовремена колекција од до осум нивоа
 • нема неопходни единици за дозирање
 • лесен пристап до сите редови на кафезот
 • погоден за сите типови кафези
 • едноставно склопување и прилагодување
 • во зависност од видот на системот, контрола на ширината на појасот на јајцата и брзината на надолжниот ремен
 • Погонски ремен за јајца – нежно пренесување на јајце од надолжниот појас до поврзаниот транспортер
 • Голем капацитет за собирање, само минимални барања за одржување,
 • * (во зависност од видот на системот, ширината на појасот на јајцата и брзината на надолжниот појас)

Сортирање на јајца

Сортирачката обезбедува максимална ефикасност при собирањето јајца затоа што практично нема точки за пренесување. Надолжниот појас за јајца се протега преку табелата што значи дека не се потребни дополнителни погонски единици.

Главни предности

 • идеално прилагодени за рачна колекција на јајца
 • стандардна брзина на погонот: 2,6 m / min, според опциите
 • достапен за различни ширина на јајце-појас (2 х 200, 245, 400 и 500 мм)
 • интегрирана четка за јајца ги одржува појасите на јајцата чисти
 • стабилен и целосно галванизиран дизајн за долг работен век.

Единица за чистење со ултразвук за подвижни ленти

За одржување на хигиенски услови за време на транспорт на јајца, достапни се стационарни и мобилни верзии за чистење, уништување и целосна хигиена од бактерии, салмонели или габи.

Двете единици користат технологија за ултразвук, во комбинација со топла вода и специјален агент за чистење. Компактната единица за чистење може да исчисти ланец од 200 m пред да се наполни базенот, додека поголемата единица чисти делови од ланец до 600 m. Во зависност од степенот на загадување, постапката може повеќекратно да се повтори.